Składniki na około 15 bułeczek:
- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży (15 suchych)
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko plus 1 żółtko
- ulubiona marmolada
Ciasto drożdżowe
- Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (trochę mleka, cukier, drożdże, trochę mąki) i zostawić do "zabulgotania" (około 10-15 minut).
- Wszystkie składniki wraz z rozczynem (bez marmolady) ugnieść i zagnieść na elastyczne, miękkie i nie klejące się ciasto. Odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie uformować małe bułeczki i rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki jeszcze urosną, więc 9 bułek na blachę jest optymalnym rozwiązaniem. Bułeczki powinny mieć wielkość piłeczki do ping-ponga.
- Zostawić do napuszenia na około 30 minut.
- Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika (190 stopni) można je nasmarować roztrzepanym jajkiem. Nabiorą błyszczącego złotego koloru. Piec około 15 minut.
- Po wystygnięciu nabijać marmoladą.
- Smacznego.