środa, 27 czerwca 2012

Pełnoziarniste bułeczki pszenne


Składniki na około 20 bułeczek:
  • szklanka płatków owsianych
  • 2-3 łyżki miodu
  • 35 g masła
  • 11/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wrzącej wody

  1. Powyższe składniki dokładnie razem wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • 30 g świeżych drożdży (15 suchych)
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 4 1/2 - 5 szklanek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • do posmarowania bułek: roztrzepane jajko z łyżką mleka i do posypania np. płatki owsiane

     2.  Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Odstawić na jakieś 15 minut, aż będą lekko "bulgotać".
     3. Rozczyn wlać do miski z płatkami owsianymi. Dodać mąki.
  4.  Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. W robocie kuchennym około 10 minut. Odstawić w             ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
     5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć bułeczki (powinni wyjść           przynajmniej 20 bułeczek). Zostawić do napuszenia na około 30 minut.
     6. Nasmarować jajkiem i posypać płatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200       stopni) i piec do zbrązowienia (około 15 - 20 minut).