Składniki na około 20 bułeczek:
- Powyższe składniki dokładnie razem wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
- 30 g świeżych drożdży (15 suchych)
- 6 łyżek ciepłej wody
- 4 1/2 - 5 szklanek mąki pszennej pełnoziarnistej
- do posmarowania bułek: roztrzepane jajko z łyżką mleka i do posypania np. płatki owsiane
2. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Odstawić na jakieś 15 minut, aż będą lekko "bulgotać".
3. Rozczyn wlać do miski z płatkami owsianymi. Dodać mąki.
4. Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. W robocie kuchennym około 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć bułeczki (powinni wyjść przynajmniej 20 bułeczek). Zostawić do napuszenia na około 30 minut.
6. Nasmarować jajkiem i posypać płatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec do zbrązowienia (około 15 - 20 minut).