poniedziałek, 25 czerwca 2012

Waniliowe ciasteczka z M&Msami


Składniki na około 25 małych ciastek:
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić fruktozą)
  • 1/4 szklanki cukru (może być fruktoza)
  • 1 jajko
  • 1 kopiasta szklanką mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • duże opakowanie drażetek (400 g)

Ciastka
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na koniec dodając pół opakowania drażetek.
  2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozkładać łyżką ciastka wielkości małego orzecha włoskiego. Ciastka dość mocno się rozlewają, dobrze by miały 3-4 cm odstępu od siebie.
  3. Resztę drażetek powtykać w ciasteczka. 
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 8-10 minut. 
  5. Zdjąć z blaszki po 5 minutach i studzić na kratce.
  6. Zwołać dzieciaki i pałaszować. Popijać szklanką mleka. Smacznego!