Składniki na około 25 małych ciastek:
- 120 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić fruktozą)
- 1/4 szklanki cukru (może być fruktoza)
- 1 jajko
- 1 kopiasta szklanką mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczka soli
- duże opakowanie drażetek (400 g)
Ciastka
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na koniec dodając pół opakowania drażetek.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozkładać łyżką ciastka wielkości małego orzecha włoskiego. Ciastka dość mocno się rozlewają, dobrze by miały 3-4 cm odstępu od siebie.
- Resztę drażetek powtykać w ciasteczka.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 8-10 minut.
- Zdjąć z blaszki po 5 minutach i studzić na kratce.
- Zwołać dzieciaki i pałaszować. Popijać szklanką mleka. Smacznego!