poniedziałek, 2 lipca 2012

Jabłecznik z... budyniem


Składniki na dużą prostokątną blaszkę:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie ciasta:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (plus 4 łyżki cukru lub fruktozy)
  • 4 słoiczkiprażonych jabłeklub około 2 kg jabłek obranych, wyczyszczonych i pokrojonych w ósemki
  • 750 ml mleka
  • płatki owsiane lub bułka tarta
Przygotowanie ciasta
  1. Wszystkie składniki zagnieść i uformować kulę. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą owinąć folią aluminiową. Jedną schować do lodówki, drugą do zamrażarki na godzinę czasu.
  2. Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować lub cienko wyłożyć spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
  3. Wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (160 stopni).
  4. Wyjąć spód z piekarnika, posypać płatkami owsianymi (wchłoną sok z jabłek). Podwyższyć temperaturę piekarnika do 200 stopni.
  5. Ułożyć jabłka na przypieczonym spodzie.
  6. W rondelku przygotować budyń z 750 ml mleka. Gorący można polać na jabłka.
  7. Wyjąć z zamrażarki ciasto Zetrzeć je na tarce wprost na budyń. 
  8. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-45 minut. Gdy wierzch będzie ciemniał można przykryć folią aluminiową.
  9. Ciasto po upieczeniu nie nadaje się do krojenia. Musi dobrze przestygnąć. Inaczej będzie wodniste. Chyba, że ktoś lubi taką szarlotkę prosto z piekarnika i nie przeszkadza nieapetyczny wygląd pokrojonego (rozwalonego) ciasta.
  10. Smacznego!