poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Karmelowy sernik, wysokobiałkowy, bezcukrowy

Potrzebujesz: 
  • 1 kg sera w pudełeczku, użyłam sera Pilos (11 g białka i 6 g tłuszczu w 100 g),
  • 10 łyżeczek żelatyny,
  • 10 łyżeczek erytrolu/ksylitolu,
  • 6 porcji karmelowej odżywki białkowej,
  • 2 opakowania galaretki bezcukrowej + 8 łyżeczek erytrolu/ksylitolu,
  • opakowanie bezcukrowych biszkoptów
Wykonanie: wyjmij serek z wiaderka i umieść w misie robota kuchennego, dodaj erytrol i odżywkę białkową. Wymieszaj. Do wysokiej miseczki wsyp żelatynę i nalej odrobinę zimnej wody, tak by żelatyna napęczniała i pokryła się cała zimną wodą. Delikatnie wymieszaj. Całość zalej wrzącą wodą, około 200 ml. Dokładnie wymieszaj, by w żelatynie nie było grudek (ja do tego używam blendera). Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Wszystko wymieszaj. Spód okrągłej formy (22cm) wyłóż ciasteczkami. Na to wyłóż masę serową. Wstaw do lodówki. W tym czasie w 700 ml gorącej wody rozpuść dwie galaretki. posłodź 8 łyżeczkami eyrtrolu/ksylitolu. Kiedy lekko zacznie tężeć wylej ją na sernik. Całość wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego.