wtorek, 9 grudnia 2014

Wafelki przekładane prawdziwą nutellą

Składniki na nutellę:
  • 400 g orzechów laskowych,
  • 3 łyżki prawdziwego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek wanilii,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki kakao,
  • mleko orzechowe (najlepiej migdałowe),
  • miód lub erytrol (ciekawy następca ksylitolu o zerowym indeksie glikemicznym).
  • olej kokosowy
  • gotowe wafle do przełożenia kremem
Przygotowanie kremu:
  1. Orzechy wysyp na blachę do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez około 15 minut. Zmiękną i będą bardziej soczyste.
  2. Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego i zmiel na płynną masę. Dodawaj mleka, oleju, miodu tyle, żeby masa była dość płynna i kremowa. Sprawdzaj słodkość masy, bo kakao jest dość dużo, a bez cukru będzie bardzo gorzko. Dlatego właśnie użyłam erytrolu, który nie wpływa na wahania cukru w organizmie, a i jego kaloryczność bliska jest 0. Polecam.
  3. Gotowym kremem przełóż wafle i odczekaj kilka godzin by zmiękły. Smacznego!