Składniki na nutellę:
- 400 g orzechów laskowych,
- 3 łyżki prawdziwego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek wanilii,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki kakao,
- mleko orzechowe (najlepiej migdałowe),
- miód lub erytrol (ciekawy następca ksylitolu o zerowym indeksie glikemicznym).
- olej kokosowy
- gotowe wafle do przełożenia kremem
Przygotowanie kremu:
- Orzechy wysyp na blachę do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez około 15 minut. Zmiękną i będą bardziej soczyste.
- Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego i zmiel na płynną masę. Dodawaj mleka, oleju, miodu tyle, żeby masa była dość płynna i kremowa. Sprawdzaj słodkość masy, bo kakao jest dość dużo, a bez cukru będzie bardzo gorzko. Dlatego właśnie użyłam erytrolu, który nie wpływa na wahania cukru w organizmie, a i jego kaloryczność bliska jest 0. Polecam.
- Gotowym kremem przełóż wafle i odczekaj kilka godzin by zmiękły. Smacznego!