http://manufakturaciastek.blox.pl
- Składniki na około 20 ciasteczek o średnicy 4 cm:
- tabliczka gorzkiej czekolady, u mnie 90% kakao,
- 125 g masła, u mnie masło klarowane,
- 120 g cukru (przy mniej gorzkiej czekoladzie, można dać mniej cukru),
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczko sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ziarenka z laski wanilii,
- szczypta soli,
- 30 g kakao,
- 1 jajko
Przygotowanie:- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Masło utrzyj razem z cukrem. Dodaj jajko i pozostałe składniki. Ciasto będzie miękkie i będzie się lepić, dlatego warto obsypać blat obficie mąką, by ciasto przy wałkowaniu nie lepiło się do wałka.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinaj krążki o średnicy 4 cm.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
- Smacznego!