wtorek, 24 lutego 2015

Czekoladowe ciasteczka z gorzką czekoladą

http://manufakturaciastek.blox.pl

  • Składniki na około 20 ciasteczek o średnicy 4 cm:
    • tabliczka gorzkiej czekolady, u mnie 90% kakao,
    • 125 g masła, u mnie masło klarowane,
    • 120 g cukru (przy mniej gorzkiej czekoladzie, można dać mniej cukru),
    • 150 g mąki pszennej,
    • 2 łyżeczko sody oczyszczonej,
    • szczypta soli,
    • ziarenka z laski wanilii,
    • szczypta soli,
    • 30 g kakao,
    • 1 jajko
    Przygotowanie:
    1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    2. Masło utrzyj razem z cukrem. Dodaj jajko i pozostałe składniki. Ciasto będzie miękkie i będzie się lepić, dlatego warto obsypać blat obficie mąką, by ciasto przy wałkowaniu nie lepiło się do wałka.
    3. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinaj krążki o średnicy 4 cm.
    4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
    5. Smacznego!