wtorek, 10 marca 2015

Brownies (bez mąki) z kremem oreo

http://manufakturaciastek.blox.pl

Składniki na 14 muffinek:
  • 120 g masła,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 150-200 g zmielonych migdałów bez skórki,
  • 200 g cukru trzcinowego
Składniki na krem oreo:
  • 400 g śmietany 36%,
  • 400 g serka typu filadelfia (użyłam serka Piątnica),
  • cukier puder do smaku (około szklanki),
  • ciasteczka oreo zmielone na pył (około 15 sztuk)
Przygotowanie muffinek brownies
  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą i cukrem.
  2. Do ostudzonej czekolady dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż masę do papilotek i piecz około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotowanie kremu
  1. Serek zmieszaj z cukrem w robocie kuchennym. Dodaj śmietanę i ubijaj aż masa będzie gęsta. Możesz dodać śmietan-fixu dla pewności, ale nie jest to konieczne.
  2. Na koniec wmieszaj ciasteczka i gotowe. Rękawem cukierniczym wykładaj krem na brownies.
  3. Smacznego!