wtorek, 3 listopada 2015

Cynamonowe drożdżowe babeczki ze śliwką i z kruszonką

a keksówkę ciasta lub ok. 20 muffin potrzebujesz:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (użyłam erytrolu),
  • 25 g świeżych drożdży (12 g suchych),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 60 g masła,
  • 1/3 i 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo potrzebujesz cynamonowe nadzienie:
  • 1 szklanka brązowego cukru, najlepiej gruboziarnistego,
  • 60 g masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Nie zapomnij o śliwkach, tyle ile chcesz, proponuję jedną śliwkę na muffinkę.
Na kruszonkę potrzebujesz:
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru (użyłam erytolu),
  • szczypta soli

Z drożdży zrób rozczyn: rozpuść je w dwóch łyżkach cukru (nie dawaj zamienników cukru). Dodaj odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstaw do "zabulgotania". Kiedy drożdże zadziałają, wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego i wyrób elastyczne ciasto przez około 8 minut. Kulę ciasta odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotuj cynamonowe nadzienie: wszystkie składniki umieść w garnuszku na małym ogniu i poczekać aż masło się rozpuści pod wpływem ciepła. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj też kruszonkę: wymieszaj w miseczce palcami wszystkie składniki, tak by otrzymać kruszonkę.
Papilotkami wyłóż formę na muffiny. W każdej foremce umieść ciasta drożdżowego na 1/3 wysokości foremki. Na to połóż łyżeczkę pasty cynamonowej i na to śliwkę (bez pestki oczywiście), i na to kruszonkę. Powtarzaj do zakończenia składników.
Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 20-25 minut do suchego patyczka.
Smacznego!