środa, 19 listopada 2014

Kukurydziane ciasteczka z powidłami śliwkowymi oprószone cukrem waniliowym

Składniki na około 16 ciastek:
  • 300 g mąki kukurydzianej,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • woda do połączenia ciasta
  • powidła śliwkowe,
  • cukier waniliowy do oprószenia ciastek
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki na ciastka połączy w misie robota. Dolewaj stopniowo niewielką ilość wody, tak by z ciasta uformować plastyczną kulę. 
  2. Z ciasta odrywaj po kawałeczku wielkości orzecha włoskiego. Ułóż kulę na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zrób wgniecenie palcem i łyżeczką nałóż powidła śliwkowe. Prawdziwe powidła śliwkowe nie wymagają cukru. Ja swoje śliwki piekłam w piekarniku przez kilka dni po kilka godzin aż wyparowała z nich woda i zrobiła się z nich gęsta masa.
  3. Ciastka piecz w temperaturze 175 stopni przez około 15-20 minut do leciutkiego ich zezłocenia. 
  4. Przed zjedzeniem, oprósz cukrem waniliowym. Smacznego!