Składniki na około 16 ciastek:
- 300 g mąki kukurydzianej,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- woda do połączenia ciasta
- powidła śliwkowe,
- cukier waniliowy do oprószenia ciastek
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciastka połączy w misie robota. Dolewaj stopniowo niewielką ilość wody, tak by z ciasta uformować plastyczną kulę.
- Z ciasta odrywaj po kawałeczku wielkości orzecha włoskiego. Ułóż kulę na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zrób wgniecenie palcem i łyżeczką nałóż powidła śliwkowe. Prawdziwe powidła śliwkowe nie wymagają cukru. Ja swoje śliwki piekłam w piekarniku przez kilka dni po kilka godzin aż wyparowała z nich woda i zrobiła się z nich gęsta masa.
- Ciastka piecz w temperaturze 175 stopni przez około 15-20 minut do leciutkiego ich zezłocenia.
- Przed zjedzeniem, oprósz cukrem waniliowym. Smacznego!